DELFÍ ABELLA


Delfí Abella Gibert (2 de febrer de 1925 - 1 de febrer de 2007) fou un psiquiatra i músic català de la Nova Cançó.Era fill de Delfí Abella i Mercè Gibert, una família benestant de la comarca del Pallars Jussà instal·lada a Barcelona. Es casà amb Mercè Roca Junyent, filla de Joan Baptista Roca Caball, fundador d'Unió Democràtica de Catalunya, l'any 1955. El desembre del 1955 nasqué el seu primer fill Xavier que es casà el 1993 amb Dolors Àlvaro i tingueren en Daniel el 1995 , i l'any següent Elisabet que es casà el 1983 amb Pere Pons i tingueren l'Anna, el 1985, i l'Àlex, el 1991. Era un gran amant de la lectura i de la música. Un home molt cult i un gran nacionalista català, defensor de l'humanisme cristià a escala familiar com Anton Cañellas Balcells, padrí de l'Àlex, ex-Síndic de Greuges, mort el 27 d'agost del 2006
Carrera professionalVa estudiar la carrera de Medicina i després s'especialitzà en Psiquiatria, arribant a ser cap del servei de psiquiatria de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i catedràtic de psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Nova cançóVa a passar a formar part des de la seva creació (1962) fins a la seva dissolució (1968) del col·lectiu de cantautors catalans Els Setze Jutges, sent el membre de major edat.En els seus primers anys com a cantant publicà tres discs de curta durada i després d'abandonar els escenaris va exercir com a crític de Destino.L'estil d'Abella es basava sobretot en el terreny líric, amb aguts i satírics versos. Així ho reflectia el que potser seria la seva cançó més coneguda Cap al futbol, on amb gràcia crítica feia un retrat del món del futbol.Delfí Abella també va adaptar peces d'artistes francesos com Georges Brassens, Barbara, Guy Béart o Anne Sylvestre, per a Maria del Mar Bonet, Guillermina Motta o Maria Amèlia Pedrerol. El 1996, Joan Manuel Serrat va enregistrar el tema d'Abella Quan érem infants en el seu doble disc d´homenatge a la Nova Cançó "Banda sonora d´un temps, d´un país".El 1998, va publicar un llibre amb un recopilatori dels versos de les seves cançons, titulat 30 cançons.El 13 d'abril de 2007, el grup de cantants en el seu conjunt va rebre la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya, en reconeixement a la seva tasca en favor de la cultura i la llengua catalanes durant la dictadura; tanmateix, Maria del Mar Bonet va aprofitar l'avinentesa per criticar l'escasa promoció de la cançó catalana alhora que Guillermina Motta es queixava del tardà atorgament del guardó quan dos dels setze integrants ja havien faltat: Miquel Porter i Moix en 2004 i Delfí Abella l'1 de febrer de 2007.




Compartir:  

Comentarios